Archinect
Nico van der Meulen Architects

Nico van der Meulen Architects Diversity Badge

Female owned

Johannesburg, ZA

anchor
Garages on the south side
Garages on the south side
53 more images  ↓

Mooikloof Heights House

Mooikloof Heights.

East of Tswane in Gauteng, South Africa is the spectacular Mooikloof Heights home which is situated on a north sloping 15000sq.m. site.  The house itself covers 1450sq.m. ( 16000 sq. ft.)

The home is approached from the north where it is completely transparent, but as the driveway curves around the west side it becomes a collection of stacked, rusted boxes without any openings.

Due to the size of the site, the house could be stretched to extend to nearly 85m from east to west:  The north elevation is totally glazed across the three storeys with deeply recessed glazing to create sun control.

The house is clad with natural stone and rusted steel panels framing openings in the façade. These materials speak to the taste of the client, as well as the environment.

The soil is composed of deep slate rock which had to be excavated and used for the gabion walls or crushed and covered with topsoil to create the garden.    The sloped land was reduced to different terraces, creating a stepped landscape with a large retaining pond on the lowest level.

As the driveway curves around the house to the entrance on the south side, a transparent “canyon” opens, with views through the house to the hills, miles away.   The rust colour is picked up by the gabion retaining walls that create a carport to the south of the home, while “Weathered”, a steel sculpture by Regardt van der Meulen, welcomes you at the front door.

On entering the double volume entrance hall, the view is across two water features.  The first one is part of the atrium at the core of the house and the other is a large reflecting pond in the garden that doubles as a rainwater collection tank.  Internally ribbed brass cladding is introduced to walls and ceilings, while several paintings by Santa van der Meulen complements the interiors.

Mooikloof Heights was designed in such a way that the feeling of indoor-outdoor living was prominent from almost every space in the house, lending itself to spectacular views. The style of open plan living is evident throughout the house. The flow of the ground living and entertainment areas blend and combine into each other and create a connectedness throughout the house.

The exposed steel beams, glass and stone cladding creates a symphony of textures combined with rusting steel walls and screed floors.  The staircase cantilevers out of a massive stone wall with double storey glass to the west protected from the sun by steel louvres and an indigenous tree.

A few steps down one is presented with a choice of either the formal lounge or the informal family and dining room flowing out onto the lanai, while the open plan kitchen and breakfast room are positioned next to the jacuzzi.  Another sculpture by Regardt van der Meulen sits on a perch above the family room, staring across the double volume space.

The lanai is a vast space suited to the Highveld lifestyle, incorporating a bar/ barbeque, dining area and lounge, adjacent to the jacuzzi and pool.

The view from the house to the north is breathtaking, covering the valley down to the foot of the hill where Mooikloof Equestrian Estate is situated, and across the extensive garden and the large reflecting pond.

On the opposite side of the hall is access to the garages (the other 4 garages have direct access to the kitchen area), a lift that connects the basement floor and first floor, and an executive study leading onto a massive roof garden over the guest wing.    A large home theatre is situated to the south of the family room.

The guest wing can be reached via the lift or another cantilevered staircase and comprises three suites with a lounge area, all leading onto the lower garden.

At the top of the main staircase is the pyjama lounge, where one bridge runs across the double volume family room to the main suite. The other bridge runs across the double volume hall leading to two children’s suites, while a third suite and the gym are situated to the south of the bridge leading to the main suite.   This third child’s suite has an internal balcony with the wall facing the suite painted with a whimsical map of the world.

The main suite is a private sanctuary, flooded with north and east sun, and a fabulous dressing room and bathroom leading onto large balconies.

The home was designed by Nico and Werner van der Meulen of Nico van der Meulen Architects with interiors by their interior design company, M Square Lifestyle Design and furniture and accessories supplied by M Square Lifestyle Necessities.

https://www.nicovdmeulen.com/

View the VTour for Mooikloof Heights now: https://my.matterport.com/show/?m=ChPHjLYWUuf

 
Read more

Status: Built
Location: Mooikloof Heights
Firm Role: Architects and Interior designers
Additional Credits: M Square Lifestyle Design: Interior Designers
M Square Lifestyle Necessities: Furniture and built-in-cupboards.
Radiant Skylights: Frameless folding doors, Shower enclosures, steam shower.
Regardt van der Meulen: Sculptures
Santa van der Meulen: Paintings.

 
Entrance
Entrance
Porte Cochere
Porte Cochere
Stormwater collection pond
Stormwater collection pond
Sculpture by Regardt van der Meulen
Sculpture by Regardt van der Meulen
View through the entrance at view
View through the entrance at view
Entrance
Entrance
Hall: Sculpture by Regardt van der Meulen.
Hall: Sculpture by Regardt van der Meulen.
Hall
Hall
Stairs to first floor
Stairs to first floor
Entrance to family room: Painting by Santa van der Meulen.
Entrance to family room: Painting by Santa van der Meulen.
Family room
Family room
Lounge
Lounge
Lounge
Lounge
View from hall
View from hall
Breakfast room
Breakfast room
View into kitchen
View into kitchen
Spa
Spa
Breakfast room
Breakfast room
Bar at lanai
Bar at lanai
Family / dining room
Family / dining room
Family room
Family room
Dining room
Dining room
Kitchen
Kitchen
View from first floor
View from first floor
Painting by Santa van der Meulen.
Painting by Santa van der Meulen.
Pajama lounge upstairs
Pajama lounge upstairs
Pajama lounge
Pajama lounge
Sculpture by Regardt van der Meulen
Sculpture by Regardt van der Meulen
Pajama lounge
Pajama lounge
Main suite
Main suite
Main suite
Main suite
Main suite
Main suite
Dressing room
Dressing room
Main suite
Main suite
Daughter's room
Daughter's room
Daughter's room
Daughter's room
Older daughter's room
Older daughter's room
Study
Study
Daughter's balcony
Daughter's balcony
Study
Study
Guest bath
Guest bath
Study
Study
Sculpture by Regardt van der Meulen
Sculpture by Regardt van der Meulen
North elevation
North elevation
West view of balcony at study
West view of balcony at study
North elevation
North elevation
East elevation
East elevation
East view
East view
East view of lanai
East view of lanai
East view
East view
Noth-east view
Noth-east view
North-west view
North-west view

国产免费牲交视频_国产高清在线a视频大全_国产手机在线αⅴ片无码观看